«Έφυγε» το ιστορικό στέλεχος της Αριστεράς, Τάκης Μπενάς

Ιστορικό στέλεχος της Αριστεράς, ο Τάκης Μπενάς πέθανε αιφνιδίως λίγο πριν τις 8 το βράδυ της Τετάρτης. Παρά το προχωρημένο της ηλικίας του παρέμενε πνευματικά και πολιτικά ακμαίος και ενεργός, έγραφε, διαβαζε, παρακολουθούσε την πολιτική επικαιρότητα.

Ο Τάκης Μπενάς έζησε την ιστορική περιπέτεια του 20ού αιώνα δίνοντας το παρόν στους αγώνες της Αριστεράς από τις γραμμές του ΕΑΜ Νέων και της ΕΠΟΝ μέχρι τις μέρες μας.

Γεννήθηκε το 1925 στον Πειραιά. Η Κατοχή τον βρίσκει μαθητή στις τελευταίες τάξεις του γυμνασίου και στη συνέχεια φοιτητή της Νομικής Σχολής. Μετέχει στην Εθνική Αντίσταση από τις γραμμές του ΕΑΜ Νέων και της ΕΠΟΝ, στον Πειραιά και το πανεπιστήμιο. Οι εμπειρίες του αυτές παρουσιάζονται στο βιβλίο του «Της Κατοχής», που κυκλοφόρησε το 1990. Την Κατοχή διαδέχεται ο Εμφύλιος και ο Τάκης Μπενάς θα κληθεί να πληρώσει το φόρο της γενιάς του. Καταδικάστηκε σε θάνατο από τα έκτακτα στρατοδικεία του Εμφυλίου και παρέμεινε τελικά δώδεκα χρόνια στη φυλακή, ως το 1960.

Μια φοβερή περίοδος, γεμάτη βιωματικές εμπειρίες. Με την αποφυλάκιση του θα ξαναβρεθεί στο κίνημα της νεολαίας, γραμματέας αρχικά της Νεολαίας ΕΔΑ και από το 1964 της Δημοκρατικής Νεολαίας Λαμπράκη. Από το 1961 είναι μέλος της Κ.Ε. του ΚΚΕ και της Ε.Ε. της ΕΔΑ. Έχοντας διαφύγει τη σύλληψη, τη νύχτα της 21ης Απριλίου 1967, θα βρεθεί ανάμεσα στην ηγεσία του αντιδικτατορικού αγώνα της Αριστεράς για δύο χρόνια, ως το 1969.

Παίρνει μέρος στην ίδρυση και τη διαμόρφωση του ΚΚΕ Εσωτερικού από το 1968. Φυλακίζεται με ισόβιες ποινές από τα στρατοδικεία της Χούντας το 1969 και θα βγει από τη Γιούρα του Ιωαννίδη την επόμενη μέρα της Μεταπολίτευσης, με την πτώση της Δικτατορίας. Από τότε ως το 1986, για δώδεκα χρόνια, μετέχει ενεργά στην πολιτική ζωή της χώρας και την ηγεσία του ΚΚΕ Εσωτερικού.

Στον αριστερό ημερήσιο και περιοδικό Τύπο έχουν δημοσιευτεί παρεμβάσεις, άρθρα και δημόσιες ομιλίες του, ιδιαίτερα στην εφημερίδα «Αυγή» και, μετά το 1988, στην εβδομαδιαία εφημερίδα «Εποχή», στην ίδρυση της οποίας έλαβε μέρος.

Αλ. Τσίπρας: Οι αγώνες και η πολιτική του σκέψη του Τάκη Μπενά θα αποτελούν πάντοτε μια σημαντική παρακαταθήκη για όλους μας

Αποχαιρετούμε με βαθιά θλίψη και σεβασμό τον Τάκη Μπενά που έφυγε σήμερα από τη ζωή. Επικεφαλής της Νεολαίας Λαμπράκη και ηγετικό στέλεχος του Κομμουνιστικού κινήματος και της Ανανεωτικής Αριστεράς, υπήρξε πάντοτε πρωτοπόρος στη δράση και στις ιδέες» αναφέρει ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας με ανάρτησή του στο twitter για το θάνατο του Τάκη Μπενά.

«O Τάκης Μπενάς υπήρξε πάντοτε δίπλα στη νέα γενιά, δίδαξε σε εμάς τους νεότερους το ήθος και τις αξίες της ανιδιοτέλειας και της διαρκούς προσφοράς. Οι αγώνες και η πολιτική του σκέψη θα αποτελούν πάντοτε μια σημαντική παρακαταθήκη για όλους μας», αναφέρει ο πρωθυπουργός.

Ο ΣΥΡΙΖΑ εκφράζει την ανείπωτη θλίψη του για το χαμό ενός κορυφαίου ηγέτη του ελληνικού αριστερού κινήματος, του Συντρόφου Τάκη Μπενά

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ για τον θάνατο του Τάκη Μπενά:

Ο ΣΥΡΙΖΑ εκφράζει την ανείπωτη θλίψη του για το χαμό ενός κορυφαίου ηγέτη του ελληνικού αριστερού κινήματος, του Συντρόφου Τάκη Μπενά.

Ο Τάκης Μπενάς, γεννήθηκε το 1925 στον Πειραιά, όπου ξεχώρισε, ως ένας από τους ηγέτες του μαθητικού κινήματος. Η Κατοχή τον βρίσκει μαθητή στις τελευταίες τάξεις του γυμνασίου και στη συνέχεια φοιτητή της Νομικής Σχολής. Από το ΕΑΜ Νέων θα προσχωρήσει στην ΕΠΟΝ και θα αγωνιστεί κατά των κατακτητών. Το 1948 καταδικάζεται σε θάνατο από τα έκτακτα στρατοδικεία του Εμφυλίου. Τελικά, παραμένει έγκλειστος, στη φυλακή, για 12 χρόνια, μέχρι το 1960. Όταν αποφυλακίζεται, εργάζεται στο γραφείο του Ηλία Ηλιού. Από το 1961 είναι μέλος της Κ.Ε. του ΚΚΕ και της Ε.Ε. της ΕΔΑ. Αναδεικνύεται γραμματέας της Νεολαίας της ΕΔΑ και, από το 1964 της Δημοκρατικής Νεολαίας Λαμπράκη.

Τη νύχτα της 21ης Απριλίου 1967 διέφυγε της σύλληψης. Το 1969 καταδικάζεται σε ισόβια. Θα βγει από τη Γιούρα, την επομένη μέρα της πτώσης της χούντας. Από τότε ως το 1986, μετέχει ενεργά στην πολιτική ζωή της χώρας και στην ηγεσία του ΚΚΕ Εσωτερικού.  Ακολούθησε το εγχείρημα του ΚΚΕ Εσωτερικού-Ανανεωτική Αριστερά, πρωταγωνιστώντας στην ίδρυση της εφημερίδας «Εποχή». Υπέρμαχος της συνεργασίας και της ενότητας της ανανεωτικής Αριστεράς, υπήρξε ιδρυτικό μέλος του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Τάκης Μπενάς υπήρξε ηγετική μορφή της ιστορίας της ελληνικής Αριστεράς και του εργατικού κινήματος από τη δεκαετία του ’30 μέχρι σήμερα. Αφήνει πίσω του ένα πλούσιο συγγραφικό έργο, το οποίο έχει εμπλουτίσει την ελληνική πολιτική βιβλιογραφία με πληθώρα δοκιμίων και απομνημονευμάτων, που προάγουν την πολιτική και μαρξιστική σκέψη.

Παράδειγμα και πρότυπο αγωνιστή, ο Τάκης Μπενάς θα παραμείνει για πάντα ένας φωτεινός φάρος στους αγώνες των μελλοντικών γενεών.

Θερμά συλλυπητήρια στη σύντροφό του, Ευγενία, και τα παιδιά του.

Ν. Βούτσης: Αγαπημένε μας Τάκη, σ’ ευχαριστώ που υπήρξες δίπλα μας αδιάλειπτα

Ο Πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, έκανε την ακόλουθη δήλωση για τον θάνατο του Τάκη Μπενά:

«Με ιδιαίτερη συγκίνηση αποχαιρετούμε τον Τάκη Μπενά, μια ιστορική μορφή της ανανεωτικής, κομμουνιστικής και ριζοσπαστικής Αριστεράς, στην πρωτοπορία των λαϊκών, κοινωνικών και απελευθερωτικών αγώνων, από τα μαθητικά του χρόνια στην Εθνική Αντίσταση ως το τέλος της πλήρους ημερών ζωής του.

Η πορεία του είναι φωτεινό παράδειγμα ήθους, ευθύνης και αφοσίωσης στο όραμα μιας δίκαιης, ελεύθερης και αλληλέγγυας κοινωνίας, για την οποία ποτέ δεν σταμάτησε να εργάζεται και να αγωνιά, συνδυάζοντας την αγωνιστική πράξη με τη θεωρητική αναζήτηση.

Η αταλάντευτη στάση ζωής, το πάθος για έναν καλύτερο κόσμο, το θάρρος μπροστά στις δοκιμασίες, αλλά και η συμβολή του στην προαγωγή της πολιτικής σκέψης μέσα από τα γραπτά του αποτελούν τη μεγάλη παρακαταθήκη του.

Για την απώλειά του εκφράζω στην οικογένειά του τα βαθύτατα συλλυπητήριά μου».

“Αγαπημένε μας Τάκη, σ’ ευχαριστώ που υπήρξες δίπλα μας αδιάλειπτα, πάντοτε στο μετερίζι των συλλογικών αγώνων της Αριστεράς. Είχα την τύχη και την τιμή της συντροφικής και ανθρώπινης συμπόρευσης με τον ιδιαίτερο, διακριτό ρόλο σου στο πάνθεον των διακεκριμένων εμβληματικών στελεχών που σφράγισαν την πορεία της Αριστεράς”.

 Π. Σκουρλέτης: Καλό ταξίδι σύντροφε, οι ιδέες δεν πεθαίνουν

Η είδηση του θανάτου του Τάκη Μπενά μας φέρνει στο νου την πολυτάραχη ζωή  όλων εκείνων των στελεχών της ελληνικής Αριστεράς, που αφιέρωσαν τη ζωή τους στην υπηρεσία των μεγάλων ιδανικών και αξιών του σοσιαλισμού με δημοκρατία και ελευθερία, που πίστεψαν στο όραμα του δημοκρατικού κομμουνισμού.

Η ανιδιοτέλεια, η σεμνότητα, το πάθος και η βαθιά συντροφικότητα χαρακτήριζαν πάντα τη στάση του σε όλες τις στιγμές της αγωνιστικής του πορείας. Βαθιά ενωτικός, υπηρέτησε την υπόθεση  της κομμουνιστικής ανανέωσης με τέτοιο τρόπο που πάντα κέρδιζε την εκτίμηση των συντρόφων του, μικρών  και μεγάλων.

Όσοι είχαμε την τύχη να τον  γνωρίσουμε, υποκλινόμαστε και τον αποχαιρετούμε, ευχαριστώντας τον, γιατί με την παρουσία του  μας έμαθε πολλά, γιατί μας δίδαξε τί θα πει ήθος και συντροφικότητα, αλλά και συνέπεια.

Καλό ταξίδι σύντροφε, οι ιδέες δεν πεθαίνουν, οι αγώνες είναι παρακαταθήκη για τους επόμενους.

Δ. Παπαδημούλης: Σε αποχαιρετούμε σύντροφε Τάκη, με τιμή και συγκίνηση

Δημήτρης Τζανακόπουλος: Αντίο, Σύντροφε

Ο υπουργός Επικρατείας αναφέρει σε μήνυμά του:
Ο Τάκης Μπενάς υπήρξε ένας αγωνιστής της κομμουνιστικής ανανέωσης, ένα παράδειγμα ανιδιοτέλειας αλλά και ένα σύμβολο της καθημερινής μάχης για την κοινωνική χειραφέτηση. Αφήνει σπάνια παρακαταθήκη σε όλους και όλες μας.

Αντίο, Σύντροφε.

Έφη Αχτσιόγλου: Θα μας υπενθυμίζουν διαρκώς την ακτινοβολία αυτού του μοναδικού συνδυασμού κριτικής σκέψης και καθημερινής αγωνίας για ένα καλύτερο μέλλον

Το μήνυμα της υπουργού Εργασίας και εκπροσώπου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ:

Η ζωή του Τάκη Μπενά, που πέθανε σήμερα σε ηλικία 94 ετών, ήταν συνυφασμένη με την περιπετειώδη διαδρομή της ελληνικής αριστεράς του 20ου αιώνα. Μαχητής της Εθνικής Αντίστασης στον εργατικό Πειραιά, καταδικασμένος σε θάνατο στη μετεμφυλιακή δίνη της κρατικής αντεκδίκησης, έγκλειστος για δώδεκα χρόνια, γραμματέας της Δημοκρατικής Νεολαίας Λαμπράκη, συλληφθείς ξανά στα χρόνια της δικτατορίας, πρωταγωνιστής στη συγκρότηση του ανανεωτικού ρεύματος της αριστεράς που έθεσε στο προσκήνιο το μεγάλο ερώτημα της σχέσης της δημοκρατίας και του σοσιαλισμού. Οι σημαντικοί αυτοί σταθμοί στη ζωή ενός ανθρώπου ο οποίος έως την τελευταία στιγμή διάβαζε, σχολίαζε και συζητούσε υπογραμμίζουν το ιστορικό φορτίο ενός τύπου πολιτικής στράτευσης που φαντάζει εξαιρετικά μακρινό και σφράγισε τον περασμένο αιώνα. Την ίδια στιγμή όμως το έργο, τα γραπτά και η παρακαταθήκη του Τάκη Μπενά θα μας υπενθυμίζουν διαρκώς την ακτινοβολία αυτού του μοναδικού συνδυασμού κριτικής σκέψης και καθημερινής αγωνίας για ένα καλύτερο μέλλον για τους πολλούς και τις πολλές,τους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες, αυτού του κόσμου.

*φωτογράφια: ο Τάκης Μπενάς στο Α’ συνέδριο της Δημοκρατικής Νεολαίας Λαμπράκη, 28 Μαρτίου 1965, Αρχεία Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας – Contemporary Social History Archives, Φωτογραφικό Αρχείο

Νίκος Παππάς: Ιδέες που εμβάθυνε και υπηρέτησε. Μας οδηγούν. Μας οδηγεί κι ο ίδιος. Πάντα

Το μήνυμα του υπουργού ΨΗΠΤΕ:

Γ. Δραγασάκης: Σύμβολο αντίστασης, ελπίδας και προοπτικής του λαού μας

Ο αντιπρόεδρος Κυβέρνησης και υπουργός Οικονομίας & Ανάπτυξης, Γιάννης Δραγασάκης, αναφέρει:

left.gr

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί